Is het slim om een slipcursus te volgen na betrokken te zijn bij een verkeersongeluk? Of is dit mosterd na de maaltijd?

Een ongeluk zit in een klein hoekje en het kan iedereen overkomen. Maar als je dan ineens in die situaties komt waarbij jij op impuls moet reageren, hoe moet je dan reageren? En wat moet je doen als je daarna rijangst krijgt?

Bestuurders die eerder bij een verkeersongeluk betrokken zijn geweest, reageren vaak vanuit angst. Angst om nog een keer een ongeluk mee te maken, angst om jezelf of je inzittenden in gevaar te brengen. En dat is een begrijpelijke reactie, want posttraumatische stressstoornis (PTSS) is in een onderzoek van het AMC bij één op de zes verkeersslachtoffers geconstateerd. De slachtoffers hebben nachtmerries of flashbacks van het ongeval, slapen slecht, zijn prikkelbaar of gestrest wanneer zij weer in een auto zitten en hebben hevig schrikreacties.

PTSS is niet iets wat zomaar weg gaat, daar is professionele hulp voor nodig. Onbehandeld kan de angst zo overweldigend worden voor het slachtoffer dat zij helemaal nooit meer in een auto willen stappen. Dus bent u of kent u iemand die mogelijk PTSS heeft na aanleiding van hun betrokkenheid bij een verkeersongeluk, vraag dan advies aan een medisch specialist.

Helpt een slipcursus?

Van mensen die al bezig met het verwerken en weer met meer zekerheid in een auto willen zitten krijgen wij regelmatig de vraag; kan een slipcursus hierbij helpen?

Het simpele antwoord, ja.

Maar hier is wel de juiste voorbereiding voor nodig. De deelnemer moet op de hoogte zijn dat zij de cursus gaan doen en wat het inhoud. Een slachtoffers van een verkeersongeluk verassen met een slipcursus brengt lang niet altijd een positieve reactie. Overleg, praat en toon begrip voor hun onzekerheid.

Vaak is ook het een geruststelling als een partner, familielid of vriend samen met hun de training doet. Dan kunnen jullie samen meer leren over verkeersveiligheid en hoe je moet handelen in onverwachte verkeersituaties, daarnaast is bij onzekerheid een vertrouwd gezicht fijn.

Onze slipcursussen zijn zo ingericht dat wij al aan het begin van elke slipcursus in kaart brengen wat ieders verwachting is van de training en wat zij graag willen leren die dag. Bij de Intensive Rijtraining en Pro* Rijtraining (in eigen auto) is er meer ruimte voor de deelnemers om hun verhaal te doen, want iedereen doet die training met zijn eigen redenen, daarnaast is er meer tijd en gelegenheid om bij angst ondersteuning te bieden.

Het derde wat een geruststelling kan zijn, is het rijden in de eigen auto. De eigen auto is vertrouwd, je weet hoe die rijdt en remt. Maar ook als je niet zelf rijdt kan je veel leren van een slipcursus.

Stap even uit

Van buitenaf kunt je goed zien wat er nu eigenlijk gebeurt als een auto in de slip raakt en wat de bestuurder dan moet doen. Het is dan ook geen schande om even uit te stappen tijdens de cursus. Stel even wat vragen aan de instructeur en kijk even hoe de rest het doet. Gewoon rustig aan.

Want onze slipcursussen gaan niet om snelheid. Elk onderdeel wordt op gecontroleerde snelheid gedaan in een veilige omgeving.  Onze zeer ervaren verkeersprofessionals zullen u stap voor stap begeleiden. Wees niet bang om fouten te maken. Iedereen is er om iets te leren, en leert op zijn eigen tempo.

Iemand met een angst na een ongeluk zal niet na één training de volgende keer in een impuls precies weten wat ze moeten doen in iedere situatie. Hiervoor is een bredere aanpak van de problematiek nodig. Daarnaast is het voor iedere deelnemer wenselijk dat zij de training regelmatig (jaarlijks of tweejaarlijks) herhalen om de stof fris in het geheugen te houden. Maar die eerste keer kan ze wel de basis geven over wat er nu eigenlijk gebeurt als je in een achterwielslip komt of aquaplaning en hoe ze dat kunnen oplossen of nog beter voorkomen.

Het is immers nooit te laat om iets nieuws te leren.

Geef een antwoord