Veel Nederlanders ervaren stress achter het stuur

Raak jij al in paniek bij het idee dat je achter het stuur moet kruipen? Of heb je last van een opgejaagd gevoel in de auto? Het kan ook zijn dat je stress ervaart bij veel verkeer, op drukke wegen of in een onbekend gebied. Dit alles kan leiden tot minder zelfvertrouwen en zelfs vermijdingsgedrag, waardoor je de auto misschien helemaal niet meer durft te gebruiken. Deze angst volledig ontnemen kunnen wij niet met slechts wat tips, maar hopelijk geven deze tips je wel de handvaten om met minder angst de weg op te gaan.

Ga voorbereid de weg op

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker als het gaat om autorijden. Neem daarom de tijd om je route te plannen, vooral als het een onbekende route is. Zorg dat je niet gehaast bent en laat je ook niet onder druk zetten. Niet door het verkeer om je heen en ook niet door je eventuele bijrijders. Het kan ook helpen om rekening te houden met mogelijke verkeersdrukte en files op je route, zodat je niet onnodig lang onderweg bent en stress ervaart. Om niet gestrest te raken of te verdwalen, kan je ook een navigatiesysteem gebruiken.

Voorkom stress achter stuur met muziek

Het luisteren naar muziek heeft invloed op je humeur en stressniveau. Hoe werkt dit? Muziek die je leuk vindt, kan je stemming verbeteren en je helpen om te ontspannen. Daarnaast kan rustige muziek ook helpen om je beter te focussen op de weg.

Blijf regelmatig autorijden

Het kan verleidelijk zijn om autorijden te vermijden, maar oefening baart kunst. Dus het is verstandig om regelmatig te blijven rijden, al zijn het maar kleine stukjes. Hiermee voorkom je een opgejaagd gevoel in de auto. Het kan ook helpen om iemand mee te nemen tijdens het autorijden. Dit kan een vriend, familielid of rij-instructeur zijn. Bovendien kan het volgen van een rijtraining je helpen om je zelfvertrouwen te verbeteren en stress achter het stuur te verminderen, zodat je voortaan met een gerust gevoel de weg op gaat.