Tips om niet te slippen bij optrekken

Wanneer een auto snel optrekt, bestaat er een kans dat het voertuig gaat slippen. Er zijn diverse oorzaken en tegelijkertijd ook manieren om de kans op slippen te verkleinen. Maar wat moet je precies doen bij een slippende auto? In deze blog vertellen wij je meer over hoe je het beste op deze situatie kan anticiperen.

Waarom slipt een auto?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn van een slippende auto. In de meeste gevallen hangt het samen met het wegdek. Zo zal een auto sneller slippen bij een nat en glad wegdek, maar dit houdt niet in dat slippen alleen kan voorkomen bij koude weersomstandigheden. Het kan ook zo zijn dat het wegdek glad is nadat er een regenbui is geweest na een droge periode en daar let niet iedereen altijd op. Dus stel dat je toch in een slip raakt; wat moet je dan doen?

Het antwoord is simpel: laat zowel de rem als het gaspedaal helemaal los en trap (bij een handgeschakelde auto) de koppeling in. Zodra je dat heb gedaan is het cruciaal dat je blijft kijken en sturen naar het punt waar jij heen WILT gaan. Blijf niet naar die bomen langs de weg kijken, want dan stuur je jezelf automatisch die richting op.

Kies de juiste autoband

Eén van de tips om niet te slippen tijdens het snel optrekken van een auto is: laat de juiste autobanden onder jouw auto plaatsen. Heb je banden van goede kwaliteit die over water afdrijvende eigenschappen beschikken? Dal je merken dat de auto meer grip heeft. Naast de kleinere kans op een slippende auto, zullen de banden ook langer meegaan.

Een slipcursus volgen

Om ervoor te zorgen dat je altijd zelfverzekerd de weg op gaat, is het verstandig om een slipcursus te volgen. Tijdens een slipcursus komen diverse oefeningen aan bod, waardoor je in het vervolg exact weet hoe je op dit soort situaties moet reageren. Hierbij kun je denken aan een hellingproef en voorwiel-/achterwielslip onder begeleiding van professionals.

De juiste bandenspanning

Daarnaast is het belangrijk dat de autobanden niet te hard opgepompt zijn. Het optrekken van een auto met een te hoge bandenspanning zorgt voor een hogere kans op een slippende auto. Is de bandenspanning te laag? Dan kan de band op het wiel slippen. Om ervoor te zorgen dat de bandenspanning optimaal is, kan je dit het beste maandelijks controleren. Zo loop je minder risico op slippen tijden het optrekken van de auto. Kortom, zorg voor de juiste autobanden, een optimale bandenspanning en doe verschillende optrekoefeningen om de kans op een slippende auto te verkleinen.