Veelgestelde vragen

Rijvaardigheidscentrum Lelystad heeft de meest gestelde vragen mét antwoorden over de aangeboden rijtrainingen voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. 

Algemene vragen

Wat is een slipcursus?

De naam zegt het eigenlijk al. Een slipcursus bestaat uit één of meerdere onderdelen waarbij je leert wat je moet doen tijdens gevaarlijke situaties op de weg. Bij Rijvaardigheidscentrum Lelystad heb je keuze uit verschillende cursussen met een auto, motor of caravan. Je wordt hierbij begeleid door ervaren en professionele instructeurs die je alles leren over slippen. Tijdens de cursus rijdt je op een prachtig parcours in Lelystad. 

Kunnen mensen zonder rijbewijs ook meedoen aan een rijvaardigheidstraining?

Helaas is het niet mogelijk om zonder rijbewijs mee te doen aan onze rijvaardigheidstrainingen.

Het in bezit zijn van een rijbewijs is voor deelname aan de rijvaardigheidstraining verplicht. U dient uw rijbewijs tijdens de deelname te kunnen tonen. Zorg er dus voor dat u deze meeneemt. Wij behouden het recht u uit te sluiten van de training indien u uw rijbewijs niet kunt tonen.

Wat is het verschil tussen Slipcursus 3.0 en Slipcursus 4.0?

Tijdens beide slipcursussen leer je de auto kennen en beheersen in een veilige omgeving. Bij Slipcursus 3.0 leer je bijvoorbeeld unieke onderdelen zoals de helling en de plaat. Bij Slipcursus 4.0 leer je het mogelijke en onmogelijke van een auto. Dit is maar een kleine greep van de inhoud van beide slipcursussen. 

Mag ik als 17-jarige deelnemen als ik een rijbewijs heb?

Dit is zeker mogelijk! Als je een geldig rijbewijs hebt en in bezit bent van een 2toDrive kaart mag je meedoen aan de slipcursus. De begeleider op je 2toDrive kaart dient dan ook deel te nemen aan de slipcursus als deelnemer of bijrijder als er een Pro* Rijtraining met eigen auto geboekt wordt. 

Waarom een slipcursus?

Tijdens een slipcursus leer je hoe je moet omgaan met bepaalde weer en wegomstandigheden. Je gaat aan de slag met unieke onderdelen en onder begeleiding van de beste instructeurs van Nederland leer jij de auto kennen en beheersen in een veilige omgeving. Na de slipcursus ga je zelfverzekerder de weg op!

Is een rijvaardigheidstraining geschikt voor mindervalide?

Het deelnemen aan een rijvaardigheidstraining kan ook als u mindervalide bent. Uiteraard dient u wel in bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Wij raden u dan wel aan om deel te nemen aan de dagtraining met eigen auto. Bent u mindervalide? Geeft dit aan in het opmerkingenveld van ons boekingsformulier en wij zorgen ervoor dat de theorie etc. op de begane grond gegeven wordt. Helaas beschikken
wij niet over een lift in het gebouw en bevindt ons restaurant zich op de eerste etage, maar wij brengen met alle liefde u een kopje koffie/thee en serveren ook uw eventuele lunch op de begane grond.

Ik ben verhinderd en kan niet naar de rijvaardigheidstraining komen, wat nu?

Op al onze boekingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing, helaas is het niet mogelijk om op (zeer) korte termijn te annuleren of te verplaatsen. Wel kunt u er voor kiezen om iemand anders in uw plaats naar de rijvaardigheidstraining te laten komen. Stuur hiervoor een e-mail naar info@rclelystad.nl met uw naam en de naam van de vervanger duidelijk vermeld in de mail.

Ik ben ziek en kan niet naar de rijvaardigheidstraining komen, wat nu?

Op al onze boekingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing, helaas is het niet mogelijk om op (zeer) korte termijn te annuleren of te verplaatsen. Wel kunt u er voor kiezen om iemand anders in uw plaats naar de rijvaardigheidstraining te laten komen. Stuur hiervoor een e-mail naar info@rclelystad.nl met uw naam en de naam van de vervanger duidelijk vermeld in de mail.

Is een rijvaardigheidstraining geschikt voor mindervalide?

Het deelnemen aan een rijvaardigheidstraining kan ook als u minder valide bent. Uiteraard dient u wel in bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Wij raden u dan wel aan om deel te nemen aan de dagtraining met eigen auto. Bent u minder valide? Geeft dit aan in het opmerkingenveld van ons boekingsformulier en wij zorgen er voor dat de theorie etc. op de begane grond gegeven wordt. Helaas beschikken wij niet over lift in het gebouw en bevindt ons restaurant zich op de eerste etage, maar wij brengen met alle liefde u een kop koffie en serveren eventueel uw lunch op de begane grond. Een invalidetoilet bevindt zich wel op de begane grond.

Zit ik alleen in de auto tijdens een rijvaardigheidstraining?

Alleen bij de Pro* Rijtraining zit u alleen in uw eigen auto (of samen met de bijrijder die u bijboekt) Tijdens alle andere trainingen zit u met meerdere personen in een auto. Met hoeveel personen u in de auto zit is afhankelijk van de maximale groepsgrootte, maar dit zijn er maximaal 3. Komt u alleen, dan kan het dus zijn dat u met 2 “vreemden” in de auto zit.

Zit er een instructeur naast mij in de auto tijdens een rijvaardigheidstraining?

Nee, er zit geen instructeur naast jou tijdens onze trainingen. De instructeur staat buiten op de slipbaan en geeft aanwijzingen via de portofoon. Reden hiervoor is dat hij precies kan zien wat je doet en welke kant jij opstuurt, vaak zelfs nog voordat jij zelf door hebt welke kant jij op gaat sturen. Als hij op de sliponderdelen bij jou in de auto zou zitten dan gaat hij mee in de slip en is het voor hem lastiger om de juiste aanwijzingen te geven hoe de auto weer uit de slip gehaald moet worden. Daarnaast houdt hij zo maximaal overzicht over wat er (ook met andere deelnemers/gebruikers) op de slipbaan gebeurd.

Waar kan ik een klacht indienen?

Je kunt een klacht indien via ons klachtenformulier. Vul ons klachtenformulier in.

Boeking gerelateerde vragen

Tot wanneer kan ik mijn boeking annuleren?

Een wijziging van de datum van uw training is tot 21 dagen voor de training kosteloos. Daarna worden er kosten in rekening gebracht voor het omboeken. Deze kosten kunt u zien in onze Algemene Voorwaarden.

Kan ik een slipcursus cadeau geven?

Het is zeker mogelijk om een slipcursus cadeau te geven. Dit is niet alleen een leuk en uniek cadeau, maar ook erg leerzaam. In het bestelformulier kan je aangeven welke slipcursus je cadeau wil geven. 

Maak ik tijdens de training gebruik van handgeschakelde auto's?

We hebben naast een aantal handgeschakelde auto’s ook een automaat beschikbaar. Wil je de training in een automaat volgen? Dan kun je dat aangeven in het opmerkingenveld van het boekingsformulier.

Moet ik met eigen auto rijden of met een (huur)voertuig van Rijvaardigheidscentrum Lelystad?

Of er gebruik gemaakt wordt van een huurauto van Rijvaardigheidscentrum Lelystad of uw eigen auto hangt af van de training die u geboekt heeft. U kunt dit terugvinden bij de specificaties van de door u geboekte training. Als er gebruik gemaakt wordt van een huurvoertuig dan worden er maximaal 4 auto’s ingezet per training, dit houdt in dat u dan met meerdere deelnemers in een auto zit. Hierdoor kan het zijn dat u met uw mede deelnemers een auto moet delen.

Mijn cadeaubon verloopt bijna maar er staat geen beschikbare datum meer gepland voor de vervaldatum, vervalt mijn cadeaubon?

Een cadeaubon is 12 maanden geldig, echter kunt u tot 12 maanden na de uitgifte van de cadeaubon een training inplannen. Dit kan dus ook een training zijn die 3 maanden later dan de vervaldatum plaatsvindt. Als u maar voor de vervaldatum van uw cadeaubon een datum geprikt heeft.

Is het mogelijk om een slipcursus met kartarrangement te boeken als particulier?

Helaas is dit niet mogelijk. Een slipcursus met kartarrangement is alleen beschikbaar voor groepen. Komt u met meer dan 8 personen, vraag dan een offerte op voor dit arrangement.

Ik heb een training geboekt maar ik kan niet op de geboekte datum, kan ik omboeken?
Op al onze boekingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing, u kunt onder voorwaarden omboeken/annuleren. Kijk hiervoor in onze algemene voorwaarden. helaas is het niet mogelijk om op korte termijn kosteloos te annuleren of te verplaatsen.
Wel kunt u er voor kiezen om iemand anders in uw plaats naar de rijvaardigheidstraining te laten komen. Stuur hiervoor een e-mail naar info@rclelystad.nl met uw naam en de naam van de vervanger duidelijk vermeld in de mail.
Kan ik ook telefonisch een rijvaardigheidstraining boeken?

Alleen bij uitzondering (als u echt niet via de website kunt boeken) is het mogelijk om onze rijvaardigheidstrainingen telefonisch te boeken. Reden hiervoor is dat er een betaalmethode gekoppeld is aan onze website en zo de boeking direct in ons systeem terecht komt. Op telefonische boekingen zijn wij helaas genoodzaakt € 2,50 administratiekosten in rekening te brengen.

Toeschouwers

Kan ik mee om te kijken naar de rijvaardigheidstraining?

Toeschouwers zijn altijd welkom, al mogen ze vanwege de veiligheidsregels niet onze baan op/in de auto’s mee. De toeschouwers kunnen plaatsnemen op de eerste verdieping of ons balkon vanwaar de hele baan te zien is.

Kan ik mijn hond/kat/ander (huis)dier meenemen naar mijn Rijvaardigheidstraining?

Onze locatie is NIET geschikt voor huisdieren. Zowel deelnemers als bezoekers raden wij ten zeerste af om een huisdier mee te nemen naar ons rijvaardigheidscentrum. Wij kunnen de veiligheid van huisdieren noch in de locatie, noch op het buitenterrein garanderen. Daarnaast kunnen wij u verzoeken het terrein met uw huisdier te verlaten als er vermoedelijk overlast bij andere bezoekers veroorzaakt wordt. Dit kan ook een angstig of allergisch persoon zijn. Daarom zeggen wij NIET meenemen.

Is het mogelijk om foto’s te maken tijdens de rijvaardigheidstraining?

U kunt vanaf het balkon op onze eerste verdieping en tot aan de heg op de begaande grond foto’s nemen van de gehele baan. Het is echter NIET toegestaan om de baan te betreden zonder schriftelijke toestemming van Rijvaardigheidscentrum Lelystad. Als u schriftelijke toestemming heeft, dan dient u zich eerst te melden bij een medewerker van Rijvaardigheidscentrum Lelystad zodat deze u kan begeleiden op de baan.

Is het mogelijk om opnames (met drone) te maken tijdens mijn rijvaardigheidstraining?

Helaas is filmen met een drone niet mogelijk. Rondom Rijvaardigheidscentrum Lelystad is een no-fly zone in verband met het naastgelegen vliegveld.

Ik kom mee naar de rijvaardigheidstraining, is er mogelijkheid om mijn laptop mee te nemen en bij jullie te werken?

Wij hebben verschillende mobiele werkplekken op onze locatie. Deze zijn op aanvraag beschikbaar indien mogelijk.

Reis informatie

Is het goed te bereiken met de auto?

Het Rijvaardigheidscentrum Lelystad is zeker goed te bereiken met de auto. Bekijk hier de routebeschrijving. Bij ons op het terrein hebben wij een ruime parkeergelegenheid waar je gratis kan parkeren.

Is het goed te bereiken met het OV?

Wij raden je aan om met eigen vervoer te komen. Het is mogelijk om met de bus te komen, maar vanaf de dichtstbijzijnde bushalte is het nog 40 minuten lopen. Vanaf het station Lelystad Centrum is het wel mogelijk om met de taxi te komen! 

Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op! 

Interesse in een cursus?

Tof, dat je interesse hebt in een cursus! De cursussen van Rijvaardigheidscentrum Lelystad zijn voor automobilisten van elk niveau een echte aanrader.

Bekijk trainingen