Veilig reflexen aanleren in noodsituaties

Wanneer je de weg op gaat, kun je te maken krijgen met onverwachte situatie. Tijdens autorijlessen leer je rijtechnieken en doe je een klein beetje ervaring op, maar het is niet voldoende om goede reflexen aan te leren. En het erg belangrijk om jezelf veilige reflexen aan te leren zodat je bij noodsituaties voorbereid bent en zo goed mogelijk reageert.

Reflexen aanleren in een noodsituatie

Wanneer jij met jouw auto de weg op gaat, wordt er een hoop van je gevraagd. Zo heb je concentratie nodig en controle over het voertuig. Ook is het belangrijk dat je jezelf reflexen aanleert, waardoor je goed om kan gaat met noodsituaties. Er zijn verschillende cursussen die je kan volgen om te leren wat je het beste in een noodsituatie kan doen. Zo kan je er bijvoorbeeld baat bij hebben als je weet wat je moet doen als de auto in de slip raakt of als de auto over de kop gaat. En het is niet zo dat je na één cursus meteen deze reflexen bezit, maar een jaarlijkse herhaling kan er wel voor zorgen dat deze kennis steeds automatischer wordt toegepast.

Remtechniek tijdens het rijden

Ondanks dat je noodsituaties niet kan voorkomen, is het belangrijk om altijd veilig de weg op te gaan. Hou rekening met de juiste rijhouding en zorg dat je spiegels goed zijn ingesteld. Draag altijd de veiligheidsgordel en neem voldoende afstand voor een veilige remweg. Om in geval van nood snel te kunnen remmen, is jouw remtechniek van groot belang. Als je plotseling vol op de rem moet, wil je niet de controle over het stuur verliezen. Dit is een oefening waar je tijdens verschillende slipcursussen bij Rijvaardigheidscentrum Lelystad mee aan de slag gaat.

Vooruit kijken in het verkeer

Ook is het belangrijk om goed te kunnen anticiperen tijdens het autorijden. Wanneer jij ver vooruit kijkt in het verkeer en situaties op een goede manier weet in te schatten, kan je gevaarlijke situaties voorkomen. Denk hierbij aan het matigen van je snelheid bij slechte weersomstandigheden, maar ook ruimte geven aan invoegende automobilisten. Tijdens het anticiperen is het van belang dat je geconcentreerd achter het stuur zit en dat je jezelf niet laat afleiden. Reflexen aanleren in een noodsituatie is dus belangrijker dan je in de eerste instantie misschien denkt.