Wanneer het weer tijd is om met de camper op vakantie te gaan, dan is het handig om op de hoogte te zijn van alle verkeersregels voor een camper. Zodra je de grenzen overgaat, kunnen er andere regels gelden dan in Nederland. Alhoewel verkeersregels per land kunnen verschillen, zijn er wel algemene regels opgesteld die in heel Europa geldig zijn. Wil je meer weten over de verkeersregels voor een camper? Lees dan zeker even verder!
Basis verkeersregels in Europa
Uiteraard geldt in elk land in de EU dat je, indien mogelijk, zo ver mogelijk rechts rijdt en dat je links inhaalt. Er zijn landen buiten Europa uitgezonderd van deze verkeersregel. In bijvoorbeeld Engeland, Australië en Zuid-Afrika is het verplicht om links te rijden. De verkeersregels binnen de EU liggen wat snelheid betreft veelal op een lijn. Zo mag je in de meeste Europese landen 80 kilometer per uur rijden met een caravan, vouwwagen of aanhanger. Er zijn echter uitzonderingen, zo ook voor deze regel. In Nederland is bijvoorbeeld de maximale snelheid verhoogd naar 90 kilometer per uur, wat geldt als je rijdt op een autoweg buiten de bebouwde kom of een snelweg.
Zoek uit welke verkeersregels voor een camper gelden
Als je op vakantie gaat met een camper of caravan kan je het beste van tevoren goed uitzoeken welke verkeersregels in het land van aankomst gelden. Ook de regels van de landen waar je tijdens de rit doorheen rijdt zijn van belang. Verkeersregels in Europa mogen dan gelijkgetrokken zijn, maar details zoals wat je voor pechsituaties in je camper moet hebben liggen kunnen heel erg verschillen. Daarnaast doe je er goed aan om te controleren of jouw pechhulp ook in het buitenland geldig is. Is dit niet het geval, sluit dit dan ruim op tijd af en voorkom dat je met pech en zonder hulp langs de kant van de weg komt te staan.
Verplichte uitrusting tijdens een reis door Europa
Naast de verkeersregels EU zijn er nog andere dingen waar je aan moet denken als je binnen Europa op reis gaat met een caravan of aanhanger. In Nederland zijn er geen verplichte spullen die je in de auto moet hebben liggen naast een rijbewijs en kentekenbewijs. Dit is wel het geval in de meeste andere Europese landen. Zo is het bijvoorbeeld in Duitsland verplicht om een gevarendriehoek, een veiligheidshesje en een verbanddoos in de auto te hebben. In Griekenland horen een gevarendriehoek, een verbanddoos en een brandblusser tot de verplichte uitrusting. Doe goed research voordat je op reis gaat, zodat je zeker weet dat je de verplichte uitrusting bij je hebt.