Afleidingen bij jongeren in het verkeer

‘Dat overkomt mij niet’ is wat velen denken.

Zeker onder jonge bestuurders is er een gevoel dat, omdat de regels van het verkeer nog vers in hun geheugen zitten, zij beter kunnen rijden. Maar als we de cijfers van het SWOV erbij halen dan zie je ineens een heel andere trend.

Jonge automobilisten, tussen de 18-24 jaar, zijn vijf keer vaker betrokken bij een dodelijk ongeval dan bestuurder van 30-59 jaar. Een ander opvallend feit is dat jonge automobilisten ook veel vaker betrokken zijn bij eenzijdige ongevallen. Hierbij moet je denken aan een botsing met een lantaarnpaal of andere ongevallen waar geen andere verkeersdeelnemer bij betrokken is. Bij dit soort ongevallen wordt met name afleiding als de voornaamste oorzaak aangedragen.

 

Twee seconden niet kijken

Stel, je stuurt even snel een appje, zeg dat je één à twee seconden naar je scherm kijkt. Is dat dan een probleem? Ja.

Laten we ervan uitgaan dat je 100km per uur rijdt. Dan leg je per seconden 27 meter af. Twee seconden niet naar de weg kijken betekent dus dat je 54 meter blind heb afgelegd. In die 54 meter kan heel veel gebeuren en hoe reageer je daar dan op?

Een rijvaardigheidstraining is het begin!

Onze Ready2drive Training is namelijk gericht op het bewust worden van de gevaren in het verkeer met als doel het leren herkennen en vermijden van ongelukken. Veilig thuis komen willen we namelijk allemaal! In een slipcursus is er de mogelijkheid om in een veilige omgeving te zien wat er mis kan gaan en hoe je dat moet voorkomen. Hoe een noodstop gemaakt zou moet worden en een zogenaamde ‘sportieve rijstijl’ fataal kan zijn bij gladheid en hoge snelheid. 

Als je aan het eind van de dag met de auto naar huis rijdt ben jij je bewuster van wat voor een invloed jouw keuzes en jouw rijgedrag op jouw eigen veiligheid, maar ook zeker op die van de andere verkeersdeelnemers heeft.

Geef een antwoord