Zomerse gladheid


De gladheid waar niet voor gewaarschuwd wordt

Gladheid op de weg bij ijzel, vriezen en sneeuw is algemeen bekend. Je hoort dan overal dat je op moet letten als je de weg op gaat en je snelheid moet matigen. Maar wist je dat gladheid ook iets is wat in deze warme zomermaanden voor komt? Dit jaar gaan we allemaal weer massaal met zijn allen de weg op deze zomer. De ANWB heeft momenteel al 5 zwarte zaterdagen voorspeld in de maanden juli en augustus.[1] Dat in combinatie met de droge en zeer warme zomer die dit jaar wordt voorspeld kan voor gevaarlijke wegsituaties zorgen, tijdens zomerse dagen kan er namelijk ook gladheid ontstaan. Dus waar moet je nu op letten in de zomer?

Mayonaise

Heel lekker bij een patatje, maar mayonaise op de weg is heel wat anders. Deze term wordt gebruikt voor de olieachtige en gladde schuimlaag die bij regen op de weg kan ontstaan na een lange periode van droogte. Want als het een lange tijd droog is, dan komt er veel olie, rubberresten en andere viezigheid terecht op de weg. Al deze troep wordt door het dagelijks verkeer als het ware in het wegdek gereden en als er lang geen regen is, kan het ook niet op natuurlijke wijze weggespoeld worden. Er komt dus een laag aan viezigheid op het wegdek.

Zodra er dan regen valt mengen de regendruppels zich met de oliën en rubberresten op het wegdek, waardoor een slijmerige en uiterst gladde olieachtige laag op het wegdek gevormd wordt. Het lijkt dan net of er olie op het wegdek ligt en kan zelfs wit schuim vormen op bepaalde punten.  

Slippen in de zomer

Deze zogenaamde ‘mayonaise’ zorgt dus bij verkoelende zomerse bui na een lange tijd van droogte voor verraderlijke gladheid. Rijden op deze laag is heel gevaarlijk en vereist een andere rijstijl van jou als bestuurder. Want het rijden over deze schuimlaag zorgt ervoor dat het profiel van je banden het water en vuil niet goed kan afvoeren, waardoor je auto als het ware begint te ‘drijven’. De auto is dan even stuurloos.

Hoe kan je daarop anticiperen?

  1. Houdt afstand van je voorganger, altijd belangrijk maar bij gladheid nog eens extra belangrijk. Als je een noodstop moet maken heb je bij gladde omstandigheden nou eenmaal meer asfalt nodig om tot volledige stilstand te komen;
  2. Zorg voor voldoende profiel op jouw banden. Mensen zijn geneigd om in de zomer nog even langer door te rijden met versleten banden, zeer gevaarlijk! Vervang jouw banden op tijd voor banden met voldoende profiel;
  3. Matig je snelheid, dit is eigenlijk de belangrijkste tip. Onverwachte situaties, slechte weersomstandigheden of veel drukte op de weg? Overschrijd de maximum snelheid niet én pas jouw snelheid aan de weersomstandigheden en/of omgeving aan!

Wil jij leren hoe je jouw auto in deze en andere onverwachte situaties onder controle moet houden? Boek een slipcursus en ga deze zomer goed voorbereid op pad

[1] https://www.anwb.nl/verkeer/buitenland/verkeersdruktekalenders-zwarte-zaterdag