Zo word je niet verblind door tegenliggers

Verblind door tegen liggers

 

Eén van de grootste irritaties op de weg is slecht zicht door koplampen van een tegenligger of laagstaande zon. Nogal logisch want niemand wil verblind worden door tegenliggers. Maar wat houdt het precies in als je verblind wordt en wat kan je doen om dit te voorkomen?

 

Tegenligger felle lampen

Auto’s hebben tegenwoordig steeds fellere koplampen. Zelf hebben de bestuurders dit niet altijd door, maar voor tegenliggers kan dit heel vervelend zijn. Automobilisten kunnen hierdoor zelfs in gevaarlijke situaties terechtkomen. De lampen die bij moderne auto’s zijn ingebouwd zijn vaak laserlichten of LED lampen. De traditionele halogeenlamp is een stuk minder fel en zal dan ook minder snel een tegenligger verblinden. Ook kan het voorkomen dat de lampen niet goed zijn afgesteld, waardoor je nog meer last van heb. 

 

Een natuurlijk verschijnsel

Verblinding is een natuurlijk verschijnsel, waarbij je pupil groter wordt om meer licht te kunnen ontvangen. Dit gebeurt als het donker is, bij vermoeidheid of het gebruik van medicijnen. Op het moment dat je pupillen heel groot zijn, heb je extra veel last van de felle lampen van tegenliggers. Je kan op dat moment het beste van het licht wegkijken of één oog enkele seconden sluiten. Daarnaast zijn er ook speciale nachtbrillen met filters die verblinding kunnen verminderen.

 

Slecht zicht verminderen

Verblinding niet altijd te voorkomen, maar met de volgende tips kan je slecht zicht door koplampen wel verminderen: 

  • Concentreer je tijdens het rijden op je eigen rijstrook en probeer niet in felle lampen te kijken. 
  • Probeer niet te veel naar verkeersborden en strepen op de weg te kijken. Deze reflecteren licht waar je ook last van kan hebben.
  • Houdt overmatig licht tegen met de zonneklep.
  • Zorg dat je autoruiten schoon zijn. Vuil wat zich ophoopt op de ruiten weerkaatst licht.