Zo voorkom je dat je gaat slingeren met een caravan

De meeste mensen gebruiken een caravan een paar keer per jaar, als ze op weg gaan naar de camping in het binnen- of buitenland. Als je een gewoon rijbewijs hebt mag je een caravan van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen) achter de auto hebben. Het komt nog wel eens voor dat er ongelukken gebeuren, op het moment dat de caravan gaat schommelen of wiebelen. Om onverwachte situaties te voorkomen, is het verstandig om je van te voren goed in te lezen en vooral ook met je caravan te oefenen. Lees daarom snel verder voor tips tegen slingeren met de caravan.

Tips tegen slingeren met de caravan

Er zijn verschillende tips om een slingerende caravan te voorkomen. Ten eerste is het van belang dat de bagage goed verdeeld is en de caravan niet te zwaar beladen is. Probeer spullen die zwaar zijn dicht bij de as te plaatsen en te verdelen over beide kanten van de caravan. Als je de caravan gaat inpakken, is het van belang dat je het maximale laadvermogen van de caravan in je achterhoofd houdt.

Meet de bandenspanning op en zorg voor de juiste kogeldruk

Verder is het verstandig om de bandenspanning te meten, op het moment dat de caravan helemaal bepakt is. Zit er te weinig lucht in de banden? Dan neemt het draagvermogen af en zal je minder comfortabel rijden. Ook dient de kogeldruk, van de caravan en de auto, juist te zijn. Tot slot is het van belang dat je met je caravan niet te hard mag rijden. De maximumsnelheid in Nederland is 90 kilometer per uur voor een caravan.

Wat te doen als de caravan slingert?

Heb jij last van een slingerende caravan, dan zijn er een paar dingen die je kan doen, afhankelijk van hoe extreem de caravan slingert. Schommelt de caravan een klein beetje heen en weer? Dan zal dit niet snel een gevaarlijke situatie veroorzaken en kan je afwachten tot het vanzelf stopt. Op het moment dat het schommelen aanhoudt en ook de auto heen en weer gaat bewegen, is het van belang om direct actie te ondernemen. Laat het gas los en remmen voorzichtig. Door gedoseerd te remmen en je stuur recht te houden, kan je het voertuig weer onder controle krijgen. Hou er wel rekening mee dat in de meeste gevallen een slingerende caravan pas onder controle te krijgen is als je 20 tot 30 kilometer langzamer gaat rijden. Het is dus van belang om het verkeer om je heen goed in de gaten te houden en hier op te anticiperen voordat je gaat remmen.