Zo verlies je geen macht over het stuur

Zo verlies je geen macht over het stuur

Macht over het stuur verliezen? Iets waar je liever niet aan denkt. Gelukkig zijn er een aantal punten die je kunt meenemen in jouw rijstijl waardoor de kans op macht over het stuur verliezen een stuk kleiner is. Ben je benieuwd welke punten dit zijn? Lees dan vooral even verder!

ABS

De meeste auto’s zijn voorzien van een ABS. Dit is een antiblokkeersysteem. Het ABS is een elektronische regelunit die ervoor zorgt dat de wielen van een auto niet blokkeren tijdens een noodstop. ABS bestaat uit vier onderdelen: de sensoren, kleppen, pomp en elektronische regelunit. De sensoren regelen eigenlijk continu de snelheid van de vier wielen. Merken de sensoren dat één of meerdere wielen dreigen te blokkeren? Dan zorgt het ABS ervoor dat de remkracht op deze wielen verminderd wordt. Het antiblokkeersysteem zorgt er dan ook voor dat je de auto onder controle kunt houden en dat deze, in onvoorziene situaties, veilig tot stilstand kan komen. Hierdoor verlies je minder snel de macht over het stuur.

Sturen en remmen

Wist je dat heftige stuurbewegingen en abrupt gasgeven de kans op slipgevaar vergroten? Wanneer je in een slip terecht komt is de kans groter dat je de macht over het stuur verliest. Om ervoor te zorgen dat je niet de macht over het stuur verliest is het dus belangrijk om consistent te sturen en gas te geven. Merk je toch dat de voorwielen hun grip verliezen door bijvoorbeeld bepaalde weersomstandigheden? Dan grijpt het ABS in, mits je het gas loslaat of remt.

Geen handrem gebruiken

Kom je in een noodsituatie terecht? Dan is een automatische reactie om aan de handrem te trekken. Dit is dit niet de juiste manier om de macht over het stuur te behouden. Wanneer jij hard aan de noodrem trekt kan het zomaar zo zijn dat je het stuur loslaat uit schrikreactie. De auto komt dan ook niet sneller tot stilstand door de noodrem te gebruiken. Door de handrem te gebruiken vergroot je de kans op slippen en kun je niet profiteren van een krachtig remsysteem.