Welke luchtdruk moeten je autobanden hebben?

Merk je dat je autobanden minder stabiel zijn of dat je ineens meer benzine verbruikt? Dan zou het kunnen dat de luchtdruk – ook wel bar genoemd – niet optimaal is. Het is dan ook belangrijk om je autobanden regelmatig op te pompen. Maar welke luchtdruk moeten jouw autobanden hebben?

Hoeveel bar in een autoband?

De luchtdruk van banden is afhankelijk van het type en model auto. Heb je een ‘gewone personenauto’? Dan is de aanbevolen luchtdruk in de meestal tussen de 2.0 en 2.5 bar. Om er exact achter te komen wat de exacte luchtdruk van je banden moet zijn, kun je kijken naar de sticker in het portier van de bestuurder, in het instructieboekje van de auto of aan de binnenkant van de benzineklep. Op deze plekken vind je een tabel met de juiste bandenspanning.

Autobanden zelf oppompen

Maar hoe weet je dat je de juiste luchtdruk in je autobanden hebt? Bij de meeste benzinepompen staat namelijk een apparaat waarmee je de autobanden kunt oppompen tot de perfecte luchtdruk. Hoe dit werkt? Stel zelf in hoeveel bar in de autobanden moet zitten. Het apparaat zorgt ervoor dat de banden opgepompt worden en geven een signaal zodra de banden de juiste druk hebben. Op deze manier zijn de banden nooit te hard, maar ook zeker niet te zacht.

Bandenspanning regelmatig controleren

Om ervoor te zorgen dat je op een veilige manier kunt deelnemen aan het dagelijks verkeer, is het essentieel om de bandenspanning maandelijks te controleren. De luchtdruk van de banden daalt bij normaal gebruik ongeveer 0,2 bar per maand en dit is meer dan je in de eerste instantie misschien denkt. Extra tip: ben je van plan om binnenkort de luchtdruk van de banden te controleren? Doe dit dan met ‘koude’ banden. Wanneer je de luchtdruk gaat controleren nadat je veel kilometers hebt gereden, zijn de banden warm en kunnen deze een onzuivere meting geven. Dit is iets wat je wilt voorkomen.