Wat moet je doen als je auto in de slip raakt?

Wat gebeurt er wanneer je grip verliest?

Als je ergens liever niet over nadenkt, is het wel een slippende auto. Toch komt het slippen van auto nog altijd regelmatig voor op de Nederlandse wegen. Zodra en auto grip verliest, kan een auto onverwachte dingen doen en in een slip terecht komen. Bijvoorbeeld:

  • Onderstuur (voorwielslip): De auto wil rechtdoor en glijdt over de voorwielen weg.
  • Overstuur (achterwielslip): De achterkant van de auto haalt de voorkant in, de achterkant is daardoor minder bestuurbaar.
  • Vierwielslip: De auto glijdt over vier wielen naar de buitenkant van de bocht.

Het slippen van auto kan dan ook erg gevaarlijk zijn wanneer je niet de juiste handelingen uitvoert. Maar hoe reageren bij slippen auto? Wij hebben de verschillende situaties voor je op een rijtje gezet.

Onderstuur: Wat kan je nog doen?

Door de massa van het voertuig in combinatie met snelheid wil die massa feitelijk altijd rechtdoor. Maar door grip (wrijving tussen band en wegdek), is het mogelijk een bocht te maken. Zodra die wrijving of grip wegvalt, door een te hoge snelheid, zal de auto rechtdoor willen; glijden over de voorwielen. Wanneer een auto dat doet – of bij welke snelheid – is afhankelijk van de staat van het wegdek, de weersomstandigheden of staat van bijvoorbeeld banden. Belangrijk is dat je als bestuurder altijd blijft kijken waar je naartoe wil, daarmee maak je gebruik van je oog/hand-coördinatie. Niet alleen bij een slippende auto, maar in elke mogelijke situatie. Wat te doen bij slippen auto? Laat altijd je gas los en probeer vooral niet meer, maar juist een beetje minder te sturen. Terug naar het punt waarop je nog grip had! Op deze manier kun je een auto in de slip onder controle krijgen.

Overstuur: Wat kan je nog wel doen?

Bij een achterwielslip haalt de achterkant van je auto de voorkant in. Je wil de auto op dat moment graag recht krijgen. De oplossing klinkt simpel, namelijk: sturen! Sturen in de richting waar je naartoe wil. Dit wordt vaak tegensturen genoemd. De enige manier om de juiste richting op te sturen is kijken naar daar waar je heen wil. Een veelgemaakte ‘fout’ is kijken waar de auto heen gaat tijdens het slippen. Heel logisch want als mens kijken we vrijwel altijd naar het gevaar en niet naar de vrije ruimte. Wat te doen bij slippen auto? Vooral dus niet in paniek raken en weten welke handelingen je moet uitvoeren tijdens zo’n situatie. Een slipcursus bij Rijvaardigheidscentrum gaat je hierbij helpen! Tijdens deze cursus komt de vraag ‘wat te doen bij slippen auto?’ continu terug en ga je naar huis met heel veel handige informatie. Wie wilt dat nou niet? 

Voordelen van een slipcursus

Het is niet geheel zonder reden dat steeds meer automobilisten zich aanmelden voor een slipcursus. Je krijgt niet alleen een hoop belangrijke informatie mee naar huis, er wordt vooral een stukje bewustwording gecreëerd. Iets wat nog altijd ontbreekt bij veel weggebruikers. Dit stukje bewustwording zorgt er niet alleen voor dat je antwoord kunt geven op de vraag ‘Wat te doen bij slippen auto?’, maar ook dat je eventuele gevaren vooraf kunt herkennen. Veiligheid staat voorop tijdens een slipcursus bij Rijvaardigheidscentrum Lelystad.