Rijvaardigheidstraining in Lelystad

Maandag 14 juni hebben we met de collega’s van BAM voor verlenging van onze code 95 een rijvaardigheidstraining gehad. Dit was bijzonder omdat we dat deden met onze sondeerwagens.

We melden ons om half acht op locatie om te genieten van een kopje koffie waarna we om acht uur uitleg kregen over de baan en verloop van de dag.

Als eerste moesten we een spiegel check doen om te kijken of alle spiegels op de juiste wijze afgesteld stonden.

Hierna waren er diverse parcoursen met pionnen gemaakt waar het gebruik van de spiegels en vaardigheden van de chauffeur werden getest.

Hierna konden we onder genot van een kop koffie onze ervaringen bespreken.

Vervolgens naar de gladde bocht en moesten we met 20 km de bocht nemen en steeds sneller rijden om te kijken wat de mogelijkheden waren van de wagens. Hier kwamen toch wel al verschillen tussen de wagens naar voren. Zeker bij de nieuwe Volvo moesten we onze snelheid meer verhogen dan bij de andere sondeerwagens, hieruit blijkt maar hoe de techniek vooruit is gegaan.

Na het afronden van dit onderdeel stond er een lekkere lunch boven in de kantine klaar en was overal aan gedacht.

Na de lunch gingen we op het rechte stuk de remweg testen. Eerst gewoon recht en steeds sneller totdat de baan ophield. Wat resulteerde dat er nu duidelijk verschil was in techniek wat de auto’s bezaten en de type banden.

Ook gingen we met de ene helft van de wagen op het droge gedeelte en de andere op het natte gedeelte om te kijken wat de ABS doet voor de wagen

Na dit onderdeel was gelegenheid het nemen van een blikje fris en bespreken van wat we tot nu hadden gedaan.

Vervolgens gingen we naar de heuvel waar de baan op een helling lag inclusief een bocht en hier mocht je alles wat je geleerd had in praktijk brengen.

Nadat we hier klaar waren mochten we de hellingproef doen en hier werd duidelijk verschil gemaakt tussen nieuwe techniek met automaat.

Hierbij vroegen we aan de instructeur of we ook mochten inhalen op de helling 😉

Al met al een zeer geslaagde en informatieve dag beleefd en wat zeker aan te bevelen is voor een ieder die moet werken met vrachtwagens.

Hartelijk dank voor deze gezellige dag.