Mensen rijden iets langzamer op de snelweg, kost minder brandstof

Het kan je eigenlijk niet ontgaan zijn dat de huidige benzineprijzen als maar blijven stijgen. Het gevolg hiervan is dat automobilisten brandstof gaan besparen door langzamer te rijden. Uit onderzoek van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) blijkt dan ook dat je een duidelijk verschil ziet in het rijgedrag voor februari 2022 en nu. Maar hoeveel brandstof bespaar je nu echt met langzamer rijden? En zijn er nog andere besparende tips? Je leest er alles over in deze blog.

Flinke stijging van benzineprijzen

Automobilisten zijn langzamer gaan rijden, door de steeds stijgende benzineprijzen. Sinds Oekraïne is aangevallen door Rusland – een grote producent van olie – zijn de prijzen van diesel en benzine flink gestegen. Deze prijsstijging hebben gevolgen voor automobilisten. In sommige gevallen is de impact van het brandstofverbruik in combinatie met de prijzen zelfs zó groot dat automobilisten geen volle tank meer kunnen betalen.   

Brandstof besparen? Langzamer rijden

Door langzamer te rijden, kun je brandstof besparen. Uit onderzoek van het NDW blijkt dat de gemiddelde snelheid in maart 2022 met 1 kilometer per uur was gedaald op 37 procent van de Nederlandse wegen. En zeker als je langere routes op hoge snelheid rijdt kan dit je brandstof besparen. Stel dat jij 100 km rijdt met 120 km/uur, dan ben je 8,2 liter brandstof kwijt. Rijd je dezelfde afstand met 100 km/uur dan ben je 7,5 liter brandstof kwijt. Bij een snelheid van 90 km/uur ben je 7,2 liter kwijt voor een rit van 100 km. Je ziet dus dat zeker bij een hogere snelheid de hoeveelheid brandstof best verschilt.

Minder brandstofverbruik door gelijke snelheid

Rijd je momenteel al wat langzamer, maar merk je geen verschil in brandstofverbruik? Dan zou het ook kunnen liggen aan je huidige rijstijl. Optrekken en afremmen zorgt bijvoorbeeld voor een hoger brandstofverbruik. Door een consistente snelheid te hanteren, wordt brandstof besparen een stuk eenvoudiger. De cruise control kan je hier goed bij helpen. Dit zorgt er namelijk voor dat je met een gelijke snelheid kunt blijven rijden. Wanneer je langzamer en consistent gaat rijden, zal je daadwerkelijk verschil merken in brandstofverbruik en jouw portemonnee.