Lekke band en andere noodsituaties: zó moet je reageren

Van een lekke band tot pech met remmen, er zijn verschillende noodsituaties en het kan dan ook lastig zijn om je hoofd koel te houden. Kan je met een lekke band doorrijden en hoe lang kan je rijden met een prop in je band? Of de auto stuur ineens zwaar? Allemaal vragen waar jij natuurlijk antwoord op wil hebben. In deze blog leggen wij uit hoe je op verschillende noodsituaties kan reageren!

Hoe moet je handelen in noodsituaties?

Ondanks dat er verschillende noodsituaties zijn is het belangrijk om ten alle tijden de macht over het stuur te behouden. Door allereerst je stuur te gebruiken voordat je gaat remmen zie je altijd waar je rijdt en voorkom je eventuele botsingen met andere bestuurders. Tevens is het belangrijk om het stuur niet plotseling te draaien wanneer je op hoge snelheid rijdt. Zet daarnaast altijd je waarschuwingslichten aan zodat andere bestuurders weten dat je moeilijkheden ondervindt. Sta je langs de weg met de auto? Trek dan altijd het gele fluorescerende hesje aan, plaats een gevarendriehoek en wacht achter de vangrail.

Lekke band

Het rijden met een lekke band is naast dat het vervelend is ook nog eens erg gevaarlijk. Je zal jezelf dan vast wel eens afgevraagd hebben of je met een lekke band kan doorrijden. Het kan zelfs zo zijn dat je niet eens merkt dat je aan het rijden bent met een lekke band. Denk je ‘de auto stuurt ineens zwaar?’, dan zou het dus kunnen zijn dat je met een lekke band rijdt. Houd je hoofd ten alle tijden koel en pak het stuur stevig vast. Zodra je dit gedaan hebt verminder je langzaamaan je snelheid tot een geleidelijke stilstand. Rijd je op de snelweg? Zorg dan dat je de auto naar de vluchtstrook stuurt met gevarenlichten aan. Als er geen vluchtstrook is kan je de auto geleidelijk naar een berm of ander asfaltstuk toe rijden. Zodra de auto stilstaat trek je de handrem aan en laat je de band vervangen. Als je zelf geen band kan vervangen is belangrijk om deze te laten vervangen. Ook op de vraag ‘hoe lang kan je rijden met een prop in je band?’ is het antwoord simpel: laat de band zo snel mogelijk vervangen om gevaarlijke situaties te voorkomen.

De remmen werken niet

Dit is een situatie waar je eigenlijk liever niet aan denkt. Om een gelijke situatie te voorkomen is het erg belangrijk om regelmatig de staat van jouw remmen te laten controleren. Merk je dat de remmen het niet doen? Zet direct de waarschuwingslichten aan en laat de auto geleidelijk naar een lagere snelheid komen. Zodra je rond de 30 km/uur rijdt kun je de handrem zacht aantrekken om de snelheid nog meer te verminderen. Rijd je harder dan 30 km/uur maar moet je echt remmen? Wees dan heel voorzicht met de handrem. Zodra je de handrem te hardhandig gebruikt kunnen de wielen blokkeren waarnaar je de macht over het stuur kan verliezen. Observeer de hele tijd jouw omgeving. Hoe reageren andere auto’s erop en kun je een veilige plek vinden om de auto aan de kant te zetten? Parkeer dan ook altijd zo snel mogelijk de auto op de vluchtstrook, op een parkeerplaats of in de berm.

Macht over het stuur verliezen

Heb jij de gevolgen van te snel optrekken in een bocht of erg hard remmen wel eens meegemaakt? Dan zou het kunnen zijn dat je de macht over het stuur verloor. Zodra dit gebeurt is het belangrijk om rustig te blijven en het stuur nog steeds met beide handen stevig vast te houden. Laat het gaspedaal geleidelijk los en houd je voet van de rem. Schakel rustig terug zodat de snelheid verminderd kan worden. Uiteindelijk zal je merken dat je weer controle over het stuur hebt. Of het nu gaat om of je met een lekke band van de auto kan doorrijden of niet werkende remmen, laat regelmatig jouw auto controleren zodat je ten alle tijden veilig de weg op kan!