Goed voorbereid op weg bij extreme hitte

Het wordt steeds heter in Europa

De weersomstandigheden in Europa worden steeds extremer. Ook hier in Nederland liggen de hittepieken steeds hoger. Regelmatig is er sprake van een hitteprotocol. Maar waar moet je op letten als je tijdens deze extreem hete dagen met de auto op pad moet óf als je naar Zuid-Europa op vakantie gaat. Wij geven jou 8 tips voor het autorijden bij extreme hitte.

Tip 1. Laat voor de zomer de airco van de auto controleren

Moderne auto’s zijn tegenwoordig allemaal uitgerust met een airco of climatecontrol. Heerlijk warm in de winter en verkoelend in de zomer. Laat de airco van jouw auto regelmatig (het liefst jaarlijks) door de garage controleren. Zo kom je tijdens hete zomerdagen niet voor verrassingen te staan en houd jij tijdens het rijden het hoofd lekker koel.

Tip 2. Zorg dat er altijd een zonnebril in jouw auto ligt

Verblinding door de zon is erg gevaarlijk tijdens het rijden. Zorg dus altijd dat je een zonnebril in de auto hebt liggen. Wil je jouw dure zonnebril niet in de auto laten liggen? Leg dan op z’n minst een goedkope zonnebril in jouw dashboardkastje. Zo heb je er altijd 1 bij je.

Tip 3. Bescherm jezelf tegen de zon

Stel dat je pech onderweg krijgt of dat je bij extreme hete dagen met een andere reden langs de snelweg uit de auto moet. Dan moet je jezelf kunnen beschermen tegen de brandende zon. Dit kun je doen door een petje in de auto te leggen, maar een paraplu kan je ook gebruiken als parasolletje.

Tip 4. Zet ramen/deuren open en de airco voluit voordat je wegrijdt

Zo kun je de auto even koelen voordat je onderweg gaat. Een oververhitte auto zorgt voor sloomheid van de bestuurder en daarmee een vertraagd reactievermogen. Door een paar minuten de auto helemaal op te zetten en de airco voluit haal je de temperatuur in de auto een paar graden naar beneden.

Tip 5. Zet jouw airco niet té koud tijdens het rijden

We kennen het allemaal wel, je rijdt in een lekkere met airco gekoelde auto en als je tijdens een hittegolf uit je auto stapt voelt het alsof je klap in je gezicht krijgt. Deze plotselinge temperatuursveranderingen zijn niet gezond. Zet daarom de airco nooit meer dan 6 graden kouder dan de buitentemperatuur. Dan is de overgang voor jouw lichaam beter te verwerken.

Tip 6. Parkeer in de schaduw

De temperatuur in een afgesloten auto die in de zon geparkeerd staat loopt razendsnel op, door de auto in de schaduw te parkeren of te voorzien van een zonnescherm vertraag je deze opwarming. Kun je niet in de schaduw parkeren en heb je geen zonnescherm, leg dan een lichtgekleurd laken of een grote handdoek over de vooruit. Niet zo effectief maar iets is beter dan niets.

Tip 7. Check van A naar Beter én het filenieuws voordat je onderweg gaat

Zo voorkom je dat je onverwachte opstoppingen en/of files tegenkomt. Je auto raakt namelijk sneller oververhit als je met draaiende motor in de file staat. Dit omdat je dan veel langzaam rijdt of stilstaat. Ook is het handig om van tevoren te weten of er een hitteprotocol van kracht is ja/nee. Zo ga je altijd goed voorbereid de weg op.

Tip 8. Zorg voor voldoende water in de auto

Deze staat bij ons op tip 8, maar natuurlijk is dit met stip de NUMMER 1. Zorg voor voldoende (koel) water of ander drinken in de auto!

Maar PAS OP! Leg geen flesjes water onder de vooruit of in direct zonlicht. Een doorzichtig flesje water kan dan werken als een vergrootglas en brand veroorzaken. Neem liever een (kleine) koeltas mee in de auto met een koelelement erin. Zo blijft je water meteen ook lekker koel.

Wij wensen jullie allemaal een fijne zomer en veel veilige kilometers!