Een rondtrip door Europa: wat moet je voorbereiden?

Heb je een rondtrip door Europa op de planning staan? Wat de route ook wordt, er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden om goed voorbereid op reis te gaan. Zo moet je bijvoorbeeld bepaalde verzekeringen afsluiten, het voertuig en eventuele caravan of aanhanger laten controleren voor vertrek en nog vele andere dingen. Om ervoor te zorgen dat je met een gerust hart op reis kunt gaan, hebben wij een aantal tips ter voorbereiding voor je op een rijtje gezet!

Raak vertrouwd met de rijomstandigheden en verkeersregels

Een roadtrip voorbereiden is essentieel om met een gerust hart op reis te kunnen gaan. Eén van de belangrijkste tips voor een goede voorbereiding is op de hoogte zijn van de rijomstandigheden en verkeersregels van de landen waar je doorheen rijdt. Niet overal gelden dezelfde regels en om vervelende situaties te voorkomen is het wel fijn om op de hoogte te zijn van de rijomstandigheden. Als je iets wilt vermijden tijdens de rondtrip door Europa, zijn het wel boetes. Voorbereiding is het halve werk!

Tankstops zorgvuldig plannen

Wanneer je een rondtrip door Europa maakt met de auto, kom je niet onder tanken uit. Ondanks dat het wel het laatste is waar je zin in hebt, is het verstandig om de tankstops van te voren te plannen. Waarom? Omdat je hierdoor nooit zonder benzine komt te zitten én het prijsverschil kan daarbij ook nog eens enorm variëren. Als je van te voren al je tankstops plant, dan kan je die duren snelwegtankstations vermijden en dus kosten besparen.

Laat het voertuig controleren voor vertrek

Nu ben je eindelijk onderweg, en dan kom je erachter dat de technische staat van het voertuig niet optimaal is. Dit wil je natuurlijk altijd voorkomen. Het is daarom erg verstandig om – voordat je op rondreis door Europa gaat – het voertuig te laten controleren bij een autogarage of de autodealer. Een roadtrip voorbereiden doe je namelijk om ervoor te zorgen dat je veilig en zonder stress op reis kunt gaan. Daar hoort het laten controleren van het voertuig natuurlijk bij. Want voorkomen is beter dan ergens halverwege langs een buitenlandse weg met pech te staan.

Het internationale verzekeringsbewijs: de groene kaart

Hier heb je vast al eens van gehoord, maar de groene kaart is essentieel tijdens een rondtrip door Europa. De groene kaart is het document dat je van de autoverzekeraar krijgt wanneer je een verzekering afsluit. Hiermee kun je mee aantonen dat je bent verzekerd. Maar waarom is het zo belangrijk om de groene kaart bij je te hebben? Het is immers niet verplicht om dit document altijd bij je te hebben, maar het is vooral handig voor jezelf. Hierdoor heb je eventuele belangrijke noodnummers binnen handbereik wanneer je bijvoorbeeld schade rijdt. Let op: in Turkije is het wél echt verplicht om deze kaart in de auto te hebben.

Wees op de hoogte van uitzonderingen en verplichtingen

Naast het afsluiten van een reis- en zorgverzekering, is het wel verstandig om rekening te houden met eventuele uitzonderingen en verplichtingen per land. Het zou bijvoorbeeld zomaar eens kunnen zijn dat niet overal de regels hetzelfde gelden wat betreft de auto- of zorgverzekering die je hebt afgesloten. Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op reis gaat en doe research naar de verschillende Europese landen wanneer je een roadtrip gaat voorbereiden. En dan na al die voorbereidingen kan je onbezorgd op pad.