De voor- en nadelen van een automatische transmissie

automaat vs handgeschakeld

 

Wanneer je een nieuwe auto gaat kopen, moet je heel wat overwegen; Welke merk/model? Benzine, diesel of ga je elektrisch rijden? En dan is nog de vraag automaat of handgeschakeld? Om de keuze iets makkelijker te maken, is het handig om te weten wat de voor- en nadelen zijn van zowel een handgeschakelde auto als een automaat.   

Handgeschakeld

Eén van de voordelen van het rijden met een handgeschakelde auto, is dat je meer het gevoel hebt dat je controle hebt over de auto. De aanschaf van dit type auto is ook goedkoper dan een automaat en je kan sneller optrekken. Wanneer je in de file komt te staan, is een handgeschakelde auto een stuk minder prettig rijden. Daarnaast zal een handgeschakelde auto, door veelvuldig gebruik van de koppeling, sneller slijten.  

Automaat

Als jij besluit te gaan rijden met een automaat, zal je direct merken dat comfort op één staat. Je hoeft geen versnellingspook te bedienen, waardoor je meer aandacht vrij hebt om nog beter op het verkeer te letten. Het gemakkelijke schakelen heeft een positieve invloed op de gemiddelde levensduur automaat. Echter is een automaat duurder in onderhoud en in aanschaf, wat een groot nadeel kan zijn als je overweegt een automaat aan te schaffen. Het systeem om te schakelen is namelijk iets ingewikkelder, waardoor een automaat gevoeliger is voor defecten.  

Automaat vs. handgeschakeld

Maar moet je nu voor handgeschakeld of automaat gaan? Het is en blijft een lastige keuze! En de afweging ligt heel erg aan je eigen rijgedrag, dus zet alle voordelen en nadelen goed op een rijtje voor jezelf en kijk wat het beste bij jou past.