De herfst is weer begonnen

Vandaag begint de astronomische herfst en door de extreem droge zomers, arriveert het herfstweer steeds sneller dan je denkt. Steeds vaker slaat het weer om als een blad aan een boom.

De afgelopen jaren zien we steeds vaker grote wisselingen in het weer. Die bestaan namelijk vooral uit harde windstoten, veel regen, onweer en bladeren. Hierdoor ontstaan er gevaarlijke verkeersituaties. Uit onderzoek blijkt dat gladheid veroorzaakt door natte bladeren op de weg soms zelfs vergelijkbaar is met sneeuw en ijzel. En de vervelende bijkomstigheid is dat strooien in dit geval niet helpt. Iets waar men in de herfst toch niet zo snel bij stil staat.

Waarom wordt het glad?

De bladeren die van de bomen vallen en zich ophopen op de wegen, zorgen in combinatie met vochtig weer voor gladheid. Deze gladheid is een factor waar bij het remmen en optrekken rekening mee gehouden moet worden. Het niet anticiperen op de gladde ondergrond kan er namelijk voor zorgen dat de auto gaat slippen.

Daarnaast komt nachtvorst in de herfst ook steeds vaker voor, wat voor extra gladheid zorgt.

Herfsttips

Je kunt helaas niet altijd voorkomen dat je met deze ongelukkige weersomstandigheden de weg op moet, maar je kunt wel een aantal dingen doen waardoor je anticipeert op de situatie:

  1. Zorg dat jouw auto is voorzien van goede banden. Voldoende profiel is heel erg belangrijk, je kunt zelfs nu al voor winterbanden kiezen. Controleer daarnaast regelmatig je bandenspanning, minstens één keer per maand.
  2. Controleer de staat van jouw ruitenwissers en zet er een paar nieuwe bladen op wanneer nodig. Goed zicht is cruciaal bij slechte weersomstandigheden, als de ruitenwissers strepen achterlaten wordt het dus tijd om er nieuwe op te zetten. Vul ook de ruitenwisservloeistof aan het begin van de herfst bij en controleer regelmatig de inhoud zodat je niet zonder komt te zitten.
  3. Zet de verlichting aan. Dit zorgt dat je bij harde regen, mist of schemering beter zichtbaar bent voor jouw mede weggebruikers.
  4. Houd rekening met een langere remweg als het regent. Natheid veroorzaakt gripverlies waardoor u een langere remweg heeft en dus eerder moet anticiperen op de verkeerssituaties.
  5. Pas uw snelheid aan!

Wilt u leren welke rol jouw eigen rijgedrag speelt bij glad weer en hoe je kunt anticiperen op gladde omstandigheden? Kijk op www.rijvaardigheidscentrumlelystad.nl voor de (anti-)sliptrainingen die perfect bij jou past.

#herfstweer #anticiperenkunjeleren #rijvaardigheidstraining #herfstproof