8 april 2021 – Wandel naar je werk dag wordt wandel tijdens je werk dag

Nu we in Corona tijd allemaal een stuk meer thuis werken is er besloten om de wandel naar je werk dag om te dopen naar wandel tijdens je werk dag. Een goed initiatief om mensen aan te sporen om tijdens een werkdag meer te bewegen, want we zitten steeds meer en doen steeds minder. Daarom roepen wij iedereen op om ook na Wandel tijdens je werk dag te blijven wandelen, maar wel veilig. Er is steeds meer gemotoriseerd verkeer op de weg en daarom hebben wij een lijstje met tips gemaakt om jouw wandeling veiliger te maken. Loopze!

1. Neem jouw telefoon mee, als er iets aan de hand is kun je hulp inschakelen.

2. Vind jij het ook zo lekker om tijdens jouw wandeling te luisteren naar jouw favoriete muziek, wij ook. Maar zorg er wel voor dat jouw muziek niet te hard staat. Zorg dat je ook omgevingsgeluiden nog hoort, beter voor jouw verkeersveiligheid maar ook voor jouw oren. Heb je noise cancelling oordopjes doe er dan 1 in jouw oor in plaats van 2, een noise cancelling hoofdtelefoon raden wij sterk af.

3. Wandel zoveel als mogelijk over de stoep. Het is niet altijd mogelijk, maar toch echt een aanrader. Loop je toch op een weg zonder stoep, ga dan aande linkerkant van de weg lopen. Er zijn geen officiële regels aan welke kantje moet lopen maar wij raden aan om tegen het verkeer in te lopen. Zo kunjij verkeer aan zien komen, waardoor je indien nodig een uitstapje kan maken de berm in.

4. Niet alleen in de auto maar ook zeker tijdens het wandelen is het belangrijk om goed vooruit te kijken. Zo zie tegemoetkomend verkeer zo vroeg als mogelijk aankomen en zo kun je ook goed in de gaten houden of het tegemoetkomende verkeer jou opmerkt. Wacht niet tot het laatste moment met anticiperen op het verkeer als je denkt dat zij jou niet zien. Ga in de berm wandelen of wacht even in de berm tot het tegemoetkomende verkeer voorbij is. Je kunt beter een keer onnodig aan de kant te staan dan onder een auto of motor terecht te komen, toch?

5. Let goed op bij het oversteken. Natuurlijk ben je altijd alerter bij oversteken en steek je niet zonder te kijken een weg over maar zeker buiten de bebouwde kom waar geen oversteekplaatsen zijn is het echt eenaanrader om een keertje extra te kijken voordat je oversteekt. Mijd bij het oversteken onoverzichtelijke punten met heuvels of bochten. Zorg dat je zowel al het verkeer van links als van rechts goed aan kunt zien komen zonder obstakels in de weg.

6. Trek bij schemer of in het donker een lichtgevend hesje aan en draag een fietslampje, zo ben je extra goed zichtbaar voor het overige verkeer.

7. Wandel in het donker niet op onverlichte plekken zonder stoep. Ook al draag jij een lampje of een lichtgevend hesje dan is het nog niet veilig om langs een weg te wandelen langs wegen waar geen of heel weinig verlichting aanwezig is. Vaak merkt het overige (gemotoriseerde) verkeer je dan pas heel laat op, met gevaarlijke situaties als gevolg.

8. Zorg dat je jouw persoonlijke gegevens bij je hebt als je alleen wandelt. Stel dat er onverhoopt toch iets gebeurd dan is het handig om een lijstje