wat is het verschil en waarom helpt dit voor betere grip op de weg

Type autobanden

Interesse in een rijtraining?
verschil tussen

Autobanden

Type banden, wat is het verschil en waarom helpt dit voor betere grip op de weg? Zoals je misschien al weet zijn er verschillende type banden. Het is dan ook niet voor niets dat er verschillende soorten banden zijn. Maar welke soorten autobanden zijn er allemaal naast de welbekende zomer- en winterbanden? En welke banden heb je nodig? Wij leggen het uit!

Soorten autobanden

Breedbanden

meer informatie

XL-banden

meer informatie

Laagprofielbanden

meer informatie

Remould-banden

meer informatie

Zomerbanden

meer informatie

Winterbanden

meer informatie

All-season banden

meer informatie

Breedbanden

Beschik jij over een sportauto? Breedbanden zijn erg populair bij sportauto’s en het ziet er ook nog eens goed uit. Hoe breder de band, hoe breder het contactveld met de grond. Dit verbetert de energietransfer en grip, zeker op droge wegen. De meeste breedbanden beschikken over een opvallende middengroef en dwarse v-groeven. Deze groeven zijn ervoor zodat jij kan profiteren van optimale waterafdrijving op natte wegen. Daarnaast kunnen er meerdere lamellen worden aangebracht op het grotere vlak. Daardoor zijn breedbanden ook zeer geschikt voor de winter.

XL-Banden

Dacht je dat XL-banden groter dan normaal zijn? De naam heeft niets te maken met de grootte, wel met de sterkte. XL-banden zijn namelijk versterkt. Dit houdt kort gezegd in dat de draagcapaciteit is verhoogd. De XL-banden beschikken over een laadindex van 90 en kan een wiel tot wel 600 KG dragen. XL-banden hebben een stabiele structuur en een karkas met meerdere lagen.

Laagprofielbanden

Heb je wel eens autobanden gezien met een relatief lage zijkant ten opzichte van de breedte van de doorsnede? Dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat dit laagprofielbanden waren. Laagprofielbanden beschikken over een modificatie waarbij de hoogte van het rubber een verhouding van maar liefst 55% heeft tot de breedte. Laagprofielbanden worden vaak gebruikt in combinatie met grote velgen. Doordat de laagprofielbanden over een relatief lage zijkant beschikken komen de velgen goed tot hun recht. Tevens wordt de efficiëntie van het remsysteem verhoogt door de vergrote schijf in de wielkast zit.

Remould-banden

Remould-banden, ook wel coverbanden genoemd, zijn een goed alternatief voor gebruikte banden. Remould-banden kun je zien als onbeschadigde banden die voorzien zijn van een nieuw profiel. Een ander groot voordeel aan remould-banden is dat ze het milieu beschermen. Naast de aantrekkelijke prijs kan dit dan ook een aankoop motief zijn voor veel mensen.

Zomberbanden

Eén van de bekendste autobanden zijn zomerbanden. Zomerbanden hebben een unieke rubbersamenstelling die zorgt voor een uitstekende grip en tevens optimale besturing op zowel droge als natte wegdekken. Maar in de zomer heb je toch amper te maken met natte wegdekken? Klopt. Zomerbanden zijn dan ook geschikt voor zowel droge als natte wegdekken bij warme omstandigheden, want ook in de zomer kan er wel eens gladheid ontstaan door onstuimig weer. Zomerbanden beschikken over een verminderde rolweerstand, betere brandstofefficiëntie en tevens produceren zij minder geluid. Het looppatroon van zomerbanden is meer gestroomlijnd dan winterbanden. Dit houdt in dat er minder ruimte is voor groeven voor waterverplaatsing, wat het contactoppervlak op het wegdek optimaliseert. Door deze unieke rubbersamenstelling en het simpele loopvlakontwerp zijn zomerbanden ongeschikt voor de wintermaanden en de bijbehorende rijomstandigheden. 

Winterbanden

Voor meer grip op wegdekken tijdens de koude wintermaanden zijn winterbanden ideaal. Doordat de profielsamenstelling van een winterband meer rubber bevat, worden deze niet harder tijdens temperaturen onder de 7 graden Celsius. De winterbanden blijven flexibel en soepel waardoor de remafstand op een efficiënte manier verkort kan worden. Maar waarom hebben winterbanden meer grip dan zomerbanden? Dit komt doordat het profiel van winterbanden over diepere blokken beschikt. Deze diepe blokken geven tijdens weersomstandigheden als sneeuw en ijs meer grip. Door deze specifieke eigenschappen mogen winterbanden niet gebruikt worden in de zomer. Dit komt omdat de samenstelling veel te zacht is voor droog asfalt, waardoor de winterbanden sneller zullen slijten.

All-season banden

Wil je dat jouw auto beschikt over banden die je het gehele jaar door kunt gebruiken? Dan zijn all-season banden ideaal! Toch is het belangrijk om te weten dat geen enkele band perfect is voor alle weersomstandigheden het gehele jaar door, maar all-season banden komen goed in de buurt. Bij all-season banden worden de eigenschappen van zomerbanden en winterbanden met elkaar gecombineerd. Deze combinatie biedt een hybride oplossing met de voordelen van beiden. Woon je in een land of omgeving waar veel sneeuw kan vallen of is het juist erg droog? Bekijk dan goed of het verstandig is om all-season banden aan te schaffen. Als je twijfelt kun je het beste afwisselen tussen zomerbanden en winterbanden.