Uw medewerkers zijn dagelijks onderweg voor u, in hoeverre is hun verkeersveiligheid dan uw verantwoordelijkheid?
Verkeersongeval tijdens werktijd
Als uw werknemer een ongeluk krijgt tijdens werktijd, moet deze hiervan direct melding maken bij u als werkgever. U bent dan op uw beurt weer verplicht om, conform artikel 9 van de Arbowet, melding te maken bij de Inspectie SZW. Het niet melden van een verkeersongeval kan leiden tot een boete van 4.500 euro. Alle kosten voortvloeiende uit het ongeval onder werktijd zijn sowieso voor de werkgever.
Ongevallenonderzoek
Maar dan bent u er nog niet. Op het moment dat als direct gevolg van dit verkeersongeval uw werknemer wordt opgenomen in het ziekenhuis, hier blijvend letsel aan over houdt of in het ergste geval hieraan overlijd dan komt er een onderzoek naar het ongeval.
Tips vanuit het RIVM
Maar u kunt voorzorgsmaatregelen nemen. Zo geeft het RIVM een aantal tips:
1. De werkgever kan met zijn medewerkers afspraken maken over de verdeling van de aansprakelijkheid als de schade door de medewerker is veroorzaakt. Deze afspraak moet worden vastgelegd in de arbeidsovereenkomst en mag alleen als de medewerker verzekerd is voor de schade.
2. Geef informatie over veilig rijden en de gevolgen van een ongeluk.
3. Geef informatie over de regels voor (niet) bellen in de auto.
4. Zorg ervoor dat medewerkers in de auto handsfree kunnen bellen.
5. Zorg voor goed onderhoud van het wagenpark
Twee vliegen in één klap
Naast de verantwoording van de werkgever in het kader van het Arbobesluit is er nog een belangrijk aspect aan het trainen van uw werknemers op het gebied van rijvaardigheid, namelijk het financiële aspect. De financiële consequenties van een arbeidsongeval in het verkeer is niet iets waar werkgevers zich over het algemeen dagelijks mee bezig houden, maar de kosten die daarmee gemoeid gaan zijn verstrekkend. Kosten als gevolg van een verkeersongeval zijn bijvoorbeeld schades, boetes, verzuim, merk- of imagoschade etc.
Schadepreventie
Jaarlijks zijn veel mensen betrokken bij verkeersongevallen. En of het nu alleen blikschade betreft of er persoonlijk letsel bij komt kijken, het is een onderwerp waar alle werkgevers die auto’s op de weg hebben mee te maken hebben.
Bij schadepreventie wordt ingegaan op onderwerpen zoals remmen/uitwijken, remwegbepaling, telefoongebruik, algemene autobeheersing, maar ook manoeuvreren. Want hoeveel kleine deukjes rijden uw medewerkers per jaar?
Merk-/imagobescherming
U bent trots op uw bedrijf, uw medewerkers en u wilt een goede indruk maken op (potentiële) klanten. Het rijgedrag van uw medewerkers heeft invloed op de manier waarop er naar uw bedrijf wordt gekeken, uw imago. Het laatste wat u wilt is dat uw bedrijfswagen gelinkt wordt aan asociaal rijgedrag of ongevallen. Door bewustwording van hoe medeweggebruikers uw medewerker zien wordt draagvlak gecreëerd voor “reclame rijden”.
Duurzaam rijden
Naast schadepreventie en merk-/imago bescherming komt het onderwerp duurzaamheid ook aan bod. Hoe zorgen uw medewerkers voor kostenbesparingen op gebied van brandstof, onderhoud en bandenslijtage. Allemaal zaken waar in het kader van duurzaam ondernemen nog winst te behalen valt. In onze trainingen is aandacht voor tips en trucs voor brandstofbesparing, onderhoud reductie en bandenbehoud.
Overtuigd?
Overtuigd dat u als werkgever, ondernemer of als verkeersdeelnemer gebaat bent bij trainingen op gebied van verkeersdeelname en verkeersveiligheid?
Neem contact met ons op via tel. 0320 783 00, vul ons contactformulier in of vraag direct een offerte aan, wij staan graag voor u klaar.