Het kan ontzettend gevaarlijk zijn: slippen op een laagje water. Vooral als je niet weet wat je moet doen bij deze gebeurtenis. Wat is het dan eigenlijk? En wat moet jij doen als je ermee te maken krijgt? In deze blog van Rijvaardigheidscentrum Lelystad leggen wij uit wat jij kunt doen bij deze aquaplanning.
Wat is aquaplaning?
Belangrijkste oorzaak van aquaplaning: aquaplaning komt voor wanneer de banden het water op het wegdek niet goed kunnen afvoeren. Er ontstaat bij aquaplanning als het ware een hele dunne waterlaag tussen de banden en het wegdek. Hierdoor verliezen de banden dus grip en kan de auto beginnen te slippen. Aquaplanning komt dus altijd voor op een nat wegdek. Doordat er veelvoudig op hetzelfde gedeelte wordt gereden, ontstaan er vaak kleine kuilen of spoorvorming in het wegdek. In deze kuilen of spoorvorming blijft vaak water liggen, vooral na een regenbui. Hoe meer water er ligt, hoe groter de kans dat aquaplaning optreedt, maar vanaf 1 mm water op het wegdek bestaat de kans al op aquaplaning. Bochten zijn hierbij extra gevaarlijk, omdat het draaien van het wiel de grip extra kan verminderen. Het is dan ook erg belangrijk om altijd alert te zijn achter het stuur. Hiermee kunnen gevaarlijke situaties – zoals aquaplanning – voorkomen worden.
Maatregelen om aquaplanning te voorkomen
Zelf kun je al enige maatregelen treffen om aquaplaning zoveel mogelijk te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het profiel op je banden altijd diep genoeg is. Het profiel zorgt er namelijk niet alleen voor dat je grip op de weg hebt, maar ook dat het water goed afgevoerd kan worden. Met een goed profiel heb je dus minder kans op het ontstaan van die waterlaag tussen jouw banden en het wegdek. De bandenspanning is daarbij ook een belangrijke factor. Banden met de juiste spanning zorgen namelijk ook voor een betere afvoer van het water, waardoor aquaplanning voorkomen kan worden. Vooral met te zachte banden wordt het aanzienlijk moeilijker om het water goed af te voeren.
Daarnaast kun je rekening houden met de kans op aquaplaning. Regent het en staat er meer dan 1 mm water op het wegdek? Dan bestaat de kans op aquaplaning al vanaf 80 km/uur. Pas jou snelheid aan en houdt afstand.
Belangrijkste oorzaak aquaplaning en wat te doen
Wat je in ieder geval niet moet doen bij deze gebeurtenissen is op de rem trappen. Dit gebeurt vaak puur door instinct, maar is ten zeerste af te raden. Wanneer je op de rem trapt verlies je namelijk volledig de grip op het wegdek en daarmee de controle over de auto. Wat je wel moet doen is het gas los laten, NIET remmen en kijken in de richting waar je heen wilt. Het verkeer en de weersomstandigheden kunnen aardig onvoorspelbaar zijn, waardoor het belangrijk is om te weten wat je moet doen wanneer je te maken krijgt met aquaplanning.
Aquaplanning ervaren in een gecontroleerde en veilige omgeving?
Rijvaardigheidscentrum Lelystad is de perfecte plek om te leren hoe jij om kunt gaan met aquaplaning en meer. Voor vragen over de mogelijkheden kun je altijd met ons contact opnemen via het contactformulier, per email viaa info@rclelystad.nl of telefonisch: 0320 738 001.