Tip 1: Goede auto-caravan match
De verhouding tussen je auto en de caravan dient meer dan goed te zijn. Je ziet vaak een te zware caravan achter een te lichte auto, dit kan bij sommige situaties gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een heuvelachtige weg in het buitenland. Als je caravan te zwaar is voor je auto kan het voorkomen dat de motor gaat sputteren omdat je auto het niet trekt.
Maar hoe weet je zeker wat het maximale gewicht is dat je auto kan en mag trekken? In de kentekenpapieren van je auto staat het maximale trekgewicht vermeld. Nog een tip: ga niet gelijk voor het maximale gewicht, maar houd een beetje speling.
Tip 2: Verdeel zware spullen
Nadat je tip 1 voor elkaar hebt kan het inpakken beginnen! Je hebt veel nodig en het voordeel van een caravan is dat je ook lekker veel mee kan nemen. Kijk wel goed wat het maximale trekgewicht van je auto is. Is het trekgewicht van je auto 1300 kilo en weegt de caravan zelf al 1000 kilo? Dan kun je dus nog 300 kilo meenemen. Maar hoe verdeel je het gewicht goed? Verdeel de zware spullen zowel links als rechts. Zo blijft de caravan stabiel en voorkomen je dat de caravan gaat slingeren.
Tip 3: Caravan waterpas
De meeste campingplekken zijn niet waterpas. Wat zijn de gevolgen hiervan? Alles staat scheef. Dit is niet handig voor de caravan maar ook voor jezelf is dit niet heel erg prettig. Maar er zijn oplossingen. Plak bijvoorbeeld op de dissel van de caravan een waterpas, zo zie je of je caravan een beetje recht staat. Je kunt ook eventuele hulpstukken kopen bij een kampeerwinkel die ervoor zorgen dat je caravan, ondanks de onstabiele campingplek, toch recht staat.
Tip 4: Accuboormachine
Dit is een handig middel om de pootjes onder de caravan mee uit te draaien zodat de caravan weer stevig op de grond staat. Als je alleen op één en dezelfde camping staat is dit niet noodzakelijk, maar als je van camping naar camping gaat is dit zeker handig! Schaf een verlengstuk aan voor op de dop van een accuboormachine en je bent zo klaar met de pootjes eruit draaien.
Tip 5: Checkronde inplannen
Voordat je op pad gaat met de caravan dien je een checkronde te doen. Is de bandingspanning nog goed? Doen de lampen het nog? Is er niets kapot en hoeft er niets gerepareerd te worden? Je kan dit alles zelf checken met een checklist van de ANWB, maar je kunt de caravan ook laten checken door een caravanverkoper. De caravan heeft vaak een lange tijd stil gestaan en moet ineens weer een heel stuk rijden. Het is dus echt belangrijk dat de caravan goed gecheckt wordt. En doe dit niet een dag voordat je weggaat, maar minimaal ruim een week van tevoren.
Tip 6: Gieter voor de watertank
Het vullen van de watertank gaat het makkelijkst met een gieter. En omdat de watertank zo nu en dan zeker gevuld moet worden is het prettig dat het op een makkelijke manier gedaan kan worden. Om je een inschatting te geven van hoe vaak de watertank bijgevuld moet worden kun je kijken waar de watertank überhaupt voor gebruikt wordt. Het water om een afwasje mee te doen of om simpelweg je handen mee te wassen komt uit de watertank.
Tip 7: Luifel naar binnen rollen als je weggaat
Het eerste waar je aan denkt als je even weggaat van de camping is natuurlijk de plek netjes achterlaten en de deur op slot doen. Maar is dit het enige dat je moet doen? Nee, eigenlijk niet. De luifel is een belangrijk onderdeel wat veel mensen vergeten. Maar als er wind onder komt kan het zo gebeuren dat de luifel op het dak vliegt en dit kan behoorlijke schade veroorzaken. Denk hier dus goed aan aals je weggaat!
Voorbereid op vakantie
Nadat je de bovenstaande tips hebt doorgenomen ben jij helemaal klaar voor jouw kampeervakantie! Ga je voor het eerst op pad met de caravan en zou je graag een cursus caravan rijden willen volgen? Rijvaardigheidscentrum Lelystad biedt een leerzame cursus onder begeleiding van specialisten die graag met jou aan het werk gaan. Neem contact met ons op via 0320 783 001 of mail naar info@rclelystad.nl.