Het is weer voorbij die mooie zomer

Vandaag (22 september 2020) om 13.31 begint de astronomische herfst en ondanks dat deze herfst begint op een mooie nazomer dag, arriveert de herfst aan het eind van de week toch echt. Het weer slaat dit jaar om als een blad aan een boom.

Dit blad zal echter niet lang aan de boom blijven hangen met de voorspellingen voor de aankomende dagen. Die bestaan namelijk vooral uit harde wind, veel regen, hagel en onweer. Waardoor er gevaarlijke verkeersituaties zullen ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat gladheid veroorzaakt door natte bladeren soms zelfs vergeleken kan worden met sneeuw en ijzel. En de vervelende bijkomstigheid is dat strooien in dit geval niet helpt. Iets waar men in de herfst toch niet zo snel bij stil staat.

Waarom wordt het glad?

De bladeren die van de bomen vallen en zich ophopen door wind, zorgen in combinatie met vochtig weer voor erge gladde wegen. Dit komt omdat de natte bladeren worden platgereden door auto’s, waardoor zij voor een gladde laag zorgen op het wegdek. Deze gladheid is een factor waar bij het remmen en optrekken rekening mee gehouden moet worden. Het niet anticiperen op de gladde ondergrond kan er voor zorgen dat de auto gaat slippen.

Daarnaast komt nachtvorst in de herfst ook regelmatig voor, iets wat voor extra gladheid zorgt.

Herfsttips

Je kunt helaas niet altijd voorkomen dat je met deze ongelukkige weersomstandigheden de weg op moet, maar je kunt wel een aantal dingen doen waardoor je anticipeert op de situatie:

  1. Zorg dat jouw auto is voorzien van goede banden. Voldoende profiel is erg belangrijk, je kunt zelfs al voor winterbanden kiezen. Controleer daarnaast regelmatig de bandenspanning.
  2. Controleer de staat van jouw ruitenwissers en zet er een paar nieuwe bladen op. Goed zicht is cruciaal bij slechte weersomstandigheden, zorg dat de ruitenwissers geen strepen achterlaten waardoor jouw zicht wordt belemmerd. Vul ook de ruitenproeier vloeistof aan het begin van de herfst bij en controleer regelmatig de inhoud zodat je niet zonder komt te zitten.
  3. Zet de verlichting aan. Dit zorgt dat je bij harde regen eerder zichtbaar bent voor jouw mede weggebruikers.
  4. Houd rekening met een langere remweg. Natheid en gladheid veroorzaken gripverlies waardoor u een langere remweg heeft en dus eerder moet anticiperen op de verkeerssituaties.
  5. Pas uw snelheid aan!

Wilt u leren welke rol jouw eigen rijgedrag speelt bij glad weer en hoe je kunt anticiperen op gladde omstandigheden? Kijk op onze website www.rijvaardigheidscentrumlelystad.nl voor al onze (anti-)sliptrainingen.

#anticiperenkunjeleren #rijvaardigheidstraining #herfstproof