Het is de dag van de Maximum Snelheid. De afdeling Helmond van Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft het project de Dag van de Maximumsnelheid opgericht om mensen er bewuster van te maken wat de gevolgen zijn van het even dieper intrappen van het gaspedaal dan toegestaan. Hoewel de campagne is opgezet voor Helmond en omgeving, geldt dit natuurlijk ook voor de rest van Nederland. Daarom haken wij in op de Dag van de Maximum snelheid om jullie, onze volgers, bewuster te maken van jullie rijgedrag en de gevolgen ervan.

Maximum snelheid, waarom?
Nederlanders klagen altijd dat de overheid betutteld en we staan er om bekend alles beter te weten, maar er is natuurlijk wel een reden dat er ooit een maximumsnelheid is ingesteld op de Nederlandse wegen. Waarom gelden er maximumsnelheden in Nederland? Op 6 februari 1974 werden er maximum snelheden gesteld op de Nederlandse wegen, sinds de jaren 60 werd de auto steeds populairder en betaalbaarder met als gevolg dat bijna iedereen een auto bezat of in ieder geval reed. De populariteit van de auto ging helaas ook gepaard met stijgende verkeersdoden waaronder veel kinderen, toen de teller van het totaal aantal verkeersdoden in 1974 was gestegen naar 3.000 doden (een stijging van 500 personen in slechts 10 jaar) heeft de regering besloten dat ze hier iets aan moesten doen.

Wat maakt die 5 of 10 km per uur nou uit?
In de theorie van onze rijvaardigheidstrainingen is het altijd een veelbesproken onderwerp. Snelheidsverschil en hoe anders de auto dan reageert in exact dezelfde situatie. Natuurlijk zijn wij geen heiligen en ook wij trappen het gaspedaal, of in geval van elektrische voertuigen het e-pedaal, net te ver in en rijden wel eens te hard, maar wat doet dit nét te hard rijden nu precies met je weggedrag. Wat maakt die 5 of 10 km per uur nou uit? In tijd in ieder geval niets, dit is een kwestie van seconden en bij hele grote afstanden misschien minuten. Maar qua stopafstand des temeer. De stopafstand is de totale afstand die je nodig hebt om bij een noodstop tot complete stilstand te komen. Dit is bij een snelheid van 30 km/uur 13 meter. Bij 50 km/uur verdubbelt deze afstand en nou ja je snapt het al hoe harder je rijdt, hoe groter deze afstand wordt. Hoe dit precies zit? Wij leggen het je graag uit tijdens één van onze rijvaardigheidstrainingen. Daar leer je niet alleen wat de stopafstand is maar hier ga je hem in de praktijk ook meemaken. Dit leidt vaak tot schokkende inzichten. Want je denkt het wel te weten…. maar wanneer heb jij voor het laatst een echte noodstop moeten maken?
Waar is de nooduitgang?
We hopen natuurlijk dat we nooit een noodstop in de praktijk hoeven uit te voeren, maar als je dit wel moet doen dan is het wel fijn als je weet wat je moet doen. Dus leren wij in een aantal van onze anti-slipcursussen niet alleen wat de stopafstand is maar op onze slipbaan ga je ook ervaren hoe het is om een noodstop te maken. Want het intrappen van de rem bij een noodstop is echt wel wat anders dan een keertje hard remmen. Het is de pedaal door de bodem trappen en alle toeters en bellen horen afgaan omdat de auto, thank god, uitgerust is met allerlei technieken om ons in dit soort gevallen te ondersteunen en te beschermen. Daarnaast leggen onze instructeurs precies uit hoe je objecten moet ontwijken, welke opties je nog hebt om de auto ergens heen te sturen tijdens het remmen en zo de nooduitgang bij een noodstop te leren herkennen en gebruiken.
Interesse in één van onze trainingen met noodstopsituatie? Kijken bij onze trainingen op https://rijvaardigheidscentrumlelystad.nl/rijtrainingen/particulier/ en kies één van onze trainingen met Remmen stroef / noodstop /BVM stroef in de training.