Heb jij wel eens een situatie meegemaakt waarin je dichtbij het maken van een noodstop was? Dit kunnen beangstigende situaties zijn. Denk hierbij aan inrijden op een file, het gevolg van bumperkleven en voorrang geven. Maar hoe maak je op een veilige manier een noodstop? Leer een noodstop maken met deze tips!
Wat is een noodstop?
Allereerst is het goed om te weten wat een noodstop precies is. Misschien heb je er wel een idee bij, maar er komen verschillende factoren kijken bij het maken van een noodstop. Heb je wel eens gehad dat je ineens erg hard moest remmen om een botsing op jouw voorganger te voorkomen? Dan kan het zijn dat je een noodstop hebt moeten maken. In een reflex trap je dan automatisch hard het rempedaal in. Leer een noodstop maken met verschillende opties zodat je precies weet wat je moet doen in zo’n situatie.
Anti Blokkeer Systeem
De meeste auto’s zijn voorzien van ABS. Dit is een Anti Blokkeer Systeem. Het ABS is een elektronische regelunit die ervoor zorgt dat de wielen van een auto niet blokkeren tijdens een noodstop. ABS bestaat uit vier onderdelen: de sensoren, kleppen, pomp en elektronische regelunit. De sensoren regelen eigenlijk continu de snelheid van de vier wielen. Merken de sensoren dat één of meerdere wielen dreigen te blokkeren? Dan zorgt het ABS ervoor dat de remkracht op deze wielen verminderd wordt. Het Anti Blokkeer Systeem zorgt er dan ook voor dat je de auto onder controle kunt houden en dat deze, in onvoorziene situaties, veilig tot stilstand kan komen.
Schakelen en remmen
Naast dat remmen op de motor beter is voor het milieu verkleint het ook het risico op slippen of zelfs aquaplanning. Toch betekent dit niet dat het rempedaal overbodig is. Wil je het beste van beide combineren? Dit is zeker mogelijk! Door terug te schakelen naar een lagere versnelling terwijl je gaat remmen kun je profiteren van verschillende voordelen. Zo springen je remlichten aan waardoor jouw achterligger ervan op de hoogte is dat je aan het remmen bent. Ook haal je de maximale remkracht uit jouw auto waardoor je veel sneller tot stilstand komt.
Geen handrem gebruiken
Doordat mensen schrikken als zij een noodstop moeten maken is een automatische reactie om aan de handrem te trekken. Vaak omdat er gedacht wordt dat de auto dan sneller tot stilstand komt. Dit is echter een fabel. Door de handrem te gebruiken vergroot je de kans op slippen en kun je niet profiteren van een krachtig remsysteem. Een handrem is er dan ook niet voor bedoeld om een noodstop te maken, maar om ervoor te zorgen dat de auto in stilstand op de parkeerplek blijft staan.